Alex Vissering

maandag, augustus 25, 2008

Noordmannen/VisseringsVisie/ Oldekerk

Nyons ligt op de grìns van t Rhonedal en de Provence in Zuud Frankriek. Wie binnen nou n weke onderwegens en roaken nait oetkeken. De catacomben van de camper vullen zok langzoamerhaand mit streekproducten variërend van rooie en widde wien, lavendel eullie tot en mit stinkende sikkekeze en lokoale knoflookworst. t Stadje woar wie nou binnen is t centrum van de Franse olieven.
Oliefeulie oet Nyons is wereldberoemd en ales in dit op de rotsen gebaauwde stadje stati in het taiken van olieven. Ik kiek vanachter mien laptop noar de mooiste oliefbomen en luu hebben hier noast veul bloumen en palmbomen, oliefbomen in toene. Kommende dunderdag is hier de dag van de olieven. Mörn rieden we richting Privas over Montemillar. Nogat komt doar vot. Elk stee, elk gedailte van dit grode laand het zien bekoring. n. Franssoos huift nooit noar n vrumd laand omreden zai hebben ales zulf. Zee, baargen, bossen, cultuurhistorie en n grode passie veur eetn en drinken.
Meloenen smoaken hier noar meloenen en perziken zoegst zo sikkom mit pidde en aal noar binnen. De zunne dut zien waark hier goud.
Tuzzen twoalf en twije trekken ze de stekkers der oet en in de noamiddag komt de boudel weer op gang. De Nederlandse tourist is n grode en dakboare bron van inkomsten en zo heb ik mie ook loaten verlaiden tot de aankoop van n flezze biologische oliefeulie van € 21,80 en nog n flezze van bienoa € 18,00.
Oliefbomen binnen duur. In Nederland heb ik op internet aal eem rondkeken en n echte olle boom kost n poar doezend euro’s. Is mie te duur. In mien gedachten zai ik de eerste oliefbomen-plantage van Nederland ontstoan. In de Sellingerbeetse wel te verstoan. n Bundertje of vare prachtege boompies op aarme grond. n Poar boeren pakken t op en Westerwolde het wat nijs onder de zunne. Oliefeulie en tapenoade oet de Beetse. t Zol wel bie dagdreumen blieven.
t Is netuurlek zo, dat hier ter plekke ales lekkerder liekt en lekkerder smoakt. n Vissie in Termunterziel smoakt 10 keer zo mooi as n zolte hering oet de bossen ven Exloo, zo is dat ain keer. De lucht in de koelkaaste van mien camper is in Nederland n woar milieudelict terwiel der allenneg mor wat Franse sikkekezies in liggen. Dat de boudel nog nait ontploft is mag n wonder haiten.
Tröts is denk ik het juuste woord woar ik noar zuik. Luu binnen hier in Frankriek wies mit heur boeren en producteurs dij t eten moaken en verbaauwen. Kinnen wie nog wat van leren. Het goddeleke stokbrood, het jentege baquetje of de ‘one and only’croissant, t heurt in La France bie t doageliekse leven. Het is in Frankriek wettelek verplicht dat in elk dörp n waarme bakker mot zitten, ik bedoul mor.
Der is veul om over noa te denken in de vakanzie. Veul te bekieken. Minsen te bekieken, observeren. Prachtege maarkies mit de lokale bewoners en vakanziegangers. Mor ook maarkies mit n hoog vakanziekaraokegehalte en zulfbedochte nepfolklore. Mooi om te zain. Ik kin aan de raande van zo’n spektoakel aaltied moateloos genieten van verschaidenhaid van ons minsen. En wat mie in t zunnege Zuud Frankriek en in de gruine baargen van de Jura nog het maiste opvaalt? Juust......! Roare jonges dij Nederlanders.

0 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]<< Homepage