Alex Vissering

zondag, februari 03, 2008

Noordmannen/VisseringsVisie/Oskerd

Op de 11e van de 11e begunt t gedonder.
Terwiel dat de kinder langs de deuren slik verzoameln kommen der aargens in n veuraanstoand etablissement n groep volwassen minsen bie mekoar om n gezellege oavend te beleggen. De vergoadern wodt veurzeten deur 11 mannen in schiere swaade pakken en n heufddekkels op de kop in felle kleurschakeringen, kwassies en vrumde oetsteeksels. Om 11 menuten over 11m is t zowied, het motto en de prins wodden bekend moakt.
Dit is t begun van Carnaval. Van oldsher n eetfeest omreden het de leste meugelekhaid was om die te boeten te goan veurdat de 40 doage vasten aanbrak.
Op vedde dinsdag, derveur wuir ale vet in hoes opmoakt omdat t aanders bedaarven zol.
Katholieke ramadan, het vasten is ter herdenken aan de 40 doage dij Jezus Christus volgens t nije testament vastte en ook tot bezinnen kwam.
Het woord carnaval is oaflaid van t Latijns: carne vale, betaikent vaarwel aan t vlees.
Het getal 11 (elm), is t getal van de dwoazen en narren en minsen vermommen zok deur vrumdsoartege klaaier aan trekken en zo onherkenboar n alibi te hebben om zok te boeten te goan aan veul zoeperij en boeten de pot te pissen.
In de middelaiwen vuilen der regelmoateg dooien en gewonden mor tegenwoordeg is t masker bedould om de aander n spaigel veur te hollen en den mit of zunder verdraaide stem aine ongezolten de woarhaid te vertellen.
’s Hertogenbosch hait Oeteldonk, Breda, Kruikenstad en Troapel : Kloosterwieke .
Navigoatiesystemen binnen dit weekend in de ware net as de nuchtere Noordeling dij dit ales kopschrabend aanzugt.
t Absolute hoogtepunt van dizze vrumde hobby is de optocht deur t dörp. Proalwoagens en doezenden minsen verklaaid en nait verklaaid, verkleumd en nait verkleumd….
Luu dij mie normaliter mit de kont nog nait aan kieken blieken vrolijke lachende mitburgers te wezen. n Voage kennis beheurende tot de losers van ons woonploats komt mie lastegvalen. In n babydoll mit n spene in de mond dij aansloten is op n vief litertank bier op zien rugge perbaart de eikel, dij aanders nooit wat tegen mie zegt,mie in ain moal n soort verkloaring oaf te willen leggen woarum hai mie zo geweldig vind en dat ik tot zien kenniskring beheur. Hai roupt mit dubbele tonge en stinkt ontieglek oet zien bek. Ik zeg hom dat e beter doorlopen kin veurdat hai omvaalt.
Dizze boodschop komt nait over en ik lees nogmoals de gebruuksaanwiezen veur de carnavalvierder op Troapel en besloet hom de woarhaid te vertellen mor ‘Saved by te bell’ ridt n trekker hom sikkom ondersteboven en lopt Quasimodo deur, zoegend aan zien spene, lallend as n echte klokjebruier.
Het masker mit het feest der feesten is bedoult om de aander n spaigel veur te hollen.
Dij spaigel? Doar gait t om.

Tada!

2 reacties:

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]<< Homepage